Wat doet een energiemanagementsysteem (EMS)?

Een energiemanagementsysteem (EMS) is een geïntegreerd systeem dat wordt gebruikt om het energieverbruik in een organisatie, gebouw of ander soort omgeving te monitoren, te controleren en te optimaliseren. Het werkt door het verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens over energieverbruik en -productie, met als doel energie efficiënter en slimmer te gebruiken, kosten te verlagen en milieu-impact te verminderen.

Hoe werkt een energiemanagementsysteem?

Het proces begint altijd met meten. Door middel van sensoren worden gegevens over energieverbruik verzameld. Deze zijn verbonden zijn met verschillende energiebronnen en -systemen, zoals elektriciteitsmeters, verlichting en productiemachines. De meetdata worden vervolgens geïntegreerd in een centraal EMS-platform.

Een EMS analyseert continu de verzamelde gegevens om patronen, trends en afwijkingen te identificeren. Door deze gegevens te interpreteren, kan het systeem mogelijkheden voor energiebesparing en optimalisatie detecteren. Het kan bijvoorbeeld inefficiënties in het energieverbruik opsporen, zoals apparaten die onnodig aan blijven staan of piekuren van energieverbruik identificeren.

Op basis van deze analyse kan een EMS automatisch of met tussenkomst van een operator acties ondernemen om het energieverbruik te optimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat apparaten op afstand worden uitgeschakeld, instellingen van systemen worden aangepast voor betere efficiëntie, of het gebruik van energie-intensieve apparatuur wordt gepland tijdens periodes met lagere energietarieven.

Daarnaast kunnen EMS-systemen ook worden gebruikt voor het voorspellen van toekomstig energieverbruik op basis van historische gegevens en externe factoren zoals weersvoorspellingen, wat helpt bij het plannen van energiebehoeften en het voorkomen van piekbelastingen.

 

Hoe werkt een energiemanagementsysteem in combinatie met een batterijsysteem?

In onze batterijsystemen staat het energiemanagementsysteem (EMS) centraal: hier worden de batterij, de slimme omvormer en – indien van toepassing – duurzame bronnen als zonnepanelen en/of windturbines op aangesloten. Het EMS is dus als het ware het brein van het systeem.

Het EMS is standaard inbegrepen bij elk systeem. Daarmee kan er altijd in realtime inzicht worden gekregen in de prestaties van het opslagsysteem via een online dashboard. Het zorgt ervoor dat er energiestromen slim kunnen worden geschakeld en dat het opslagsysteem kan koppelen met externe diensten zoals een warmtepomp, zonnepanelen, laadpalen of de energiemarkt.

In het online dashboard kunnen instellingen worden aangepast en extra functionaliteiten worden toegevoegd. Een voorbeeld van een functie die gekoppeld kan worden aan het EMS is een Fenecon Batterijsysteem (FEMS).

Hieronder een voorbeeld van een dashboard

EMS Dashboard energie management systeem

Voordelen:

  • Krijg meer inzicht in het verbruik en de opslag van energie en bespaar hiermee energie en dus kosten
  • Haal meer uit een zonnepaneleninstallatie en/of windturbines door de balans tussen opslag en verbruik slim in te richten
  • Een algemeen efficiënter en duurzamer energiegebruik van uw bedrijf
  • Gemakkelijke integratie van duurzame technieken als peak shaving, load balancing en zero feed-in met het batterijsysteem

Neem contact met ons op

Bent u klaar om het energieverbruik van uw bedrijf te optimaliseren en kosten te besparen? Neem vandaag nog contact op met ons team voor een vrijblijvend gesprek over hoe een batterijsysteem met slim EMS kan helpen. Vul hieronder het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Meer toepassingen

Energiehandel

Energiehandel

Energiehandel is het kopen en verkopen van energie zoals elektriciteit. Batterijen kunnen deelnemen aan deze markt door energie op te slaan en deze later weer terug te leveren aan het elektriciteitsnetwerk. Een mogelijkheid om te handelen met een batterij is door...

Lees meer
Wat is Netcongestie?

Wat is Netcongestie?

Netcongestie kan gezien worden als filevorming op het elektriciteitsnet. Dit gebeurt wanneer de vraag naar elektriciteit groter is dan de beschikbare capaciteit van het net. Tijdens congestie kunnen bedrijven en huishoudens niet de gewenste hoeveelheid stroom...

Lees meer
Load balancing

Load balancing

Elektrische netwerken functioneren het best wanneer de productie en de consumptie van energie (vrijwel) gelijk aan elkaar is. De technieken die toegepast worden om opwekking en verbruik te balanceren worden ook wel load balancing of load matching genoemd.Vroeger was...

Lees meer