Auteur: Floris Poort, Redacteur
, gepost 21De interesse in de thuisbatterij is flink toegenomen. Van de Nederlandse huiseigenaren zegt de helft een thuisbatterij te willen, en onder huishoudens met zonnepanelen is dit zelfs bijna 60 procent.
De thuisbatterij is nog een relatief nieuwe ontwikkeling met de schommelingen op de energiemarkt om te gaan. Maar de interesse groeit, nu het einde van de salderingsregeling voor zonne-energie in zicht is en er steeds meer dynamische energiecontracten worden afgesloten. Momenteel heeft 1,4 procent van de Nederlandse huishoudens een thuisbatterij, maar 47,1 procent van de huishoudens wil nog dit jaar of later een thuisbatterij nemen.
De interesse in thuisbatterijen is nog groter als je alleen kijkt naar huishoudens die al zonnepanelen hebben, blijkt uit onderzoek van Slimster en veldwerkbureau Panel Inzicht. Van die groep heeft 2 procent al een thuisbatterij, en wil 62,6 procent er eentje aanschaffen.
Einde salderingsregeling verdubbeld interesse
De interesse is flink toegenomen sinds het aangekondigde einde van de salderingsregeling. Door die regeling mogen eigenaren van zonnepanelen hun opgewekte stroom nog tot 2027 wegstrepen tegen huh eigen verbruik. Daarom loont het nu nog nauwelijks om het overschot van de opgewekte stroom zelf op te slaan, maar dat kan straks veranderen. Dat vooruitzicht zorgt voor een verdubbeling in de interesse van thuisbatterijen.
“Telkens als er nieuws is over de salderingsregeling, zien we het aantal aanvragen op onze website toenemen”, zegt Slimster-eigenaar Marco Schuurman. De site biedt prijsvergelijkingen voor thuisbatterijen. “Ook Google Trends laat pieken in online zoekvolume zien op dit soort momenten. Gemiddeld genomen wordt er dit jaar twee keer zo vaak gezocht naar thuisbatterijen dan vorig jaar”, aldus Schuurman.
Handelsbatterijen vooral populair
Momenteel, nu de salderingsregeling nog geldt, zijn de populairste thuisaccu’s niet de modellen die de zonne-energie opslaan. Vooral zogenoemde handelsbatterijen zijn nu in trek, merkt Slimster op. Dat zijn exemplaren zoals die van Zonneplan. Zulke thuisbatterijen laden zichzelf automatisch op wanneer de stroom zeer goedkoop of zelfs gratis is. Automatisch wordt die stroom weer terug aan het net gegeven als daar vraag naar is en de prijzen hoger liggen. Het idee is dat zo’n batterij zichzelf dan in een aantal jaar terugverdient. Daarna kan zo’n batterij desgewenst alsnog worden gebruikt voor de opslag van eigen zonne-energie.